• Vektor Munkavédelmi Kft.

Hírek

Szemvédelem mindenkinek – ismerd meg az UVEX megoldásait!

A német UVEX cég által gyártott száras, kosár-, korrekciós vagy lézervédelmi szemüvegek a legkomolyabb minőségi elvárásoknak is megfelelnek. Az ISO 9001:2015 és ISO 50001:2011 tanúsítványokkal rendelkező üzem a legkorszerűbb technológiát alkalmazza, és szorosan együttműködik stratégiai partnereivel – ez tökéletes alap az úttörő technológiák kidolgozásához.

A száras védőszemüvegek állnak a legközelebb a hétköznapi életben viselt szemüvegek formájához, ezért a legtöbb tevékenységhez ezt használják a munkahelyeken. A szár hosszúságának és dőlésszögének állíthatósága maximális viselési kényelmet biztosít, ennek köszönhetően a dolgozók szívesen viselik ezeket a szemüvegeket akár a teljes munkaidő alatt is.

Vannak viszont olyan munkafolyamatok, ahol a zárt, ún. kosárszemüvegek használata javasolt. Ezek a szemüvegek a koronavírus-járvány során is megfelelő biztonságot nyújtanak. Ugyancsak a zárt védőszemüvegek használata ajánlott pl. laboratóriumokban, vegyi anyagokkal végzett munkafolyamatok során, mivel az acetát látómező alkalmas a fröccsenő vegyszerek, felszálló gőzök elleni védelemre. A polikarbonát látómező pedig a teljes szemkörnyék területén biztosítja a szükséges védelmet. A kosárszemüveg alkalmas a dioptriás szemüveget viselő dolgozók részére, a saját szemüveg felett viselve megfelel a munkavédelmi előírásoknak is.

A lencsék bevonatának minősége döntő kritérium a védőszemüvegek szempontjából. A bepárásodott, megkarcolódott vagy szennyeződött lencsék jelentősen növelik a balesetveszélyt a mindennapi munka során. Az UVEX neve már évtizedek óta egyet jelent a forradalmian új bevonatolási technológiákkal, ahol a speciális gyártási eljárás jelenti a döntő különbséget. A hagyományos eljárástól eltérően az UVEX-nél a gyártási folyamat során a lencsék mindkét oldalát más-más bevonattal lehet ellátni.

A szokványos védőszemüvegek a lencse mindkét oldalán párásodásmentességet és karcállóságot biztosítanak – az optimális teljesítmény rovására. A karcállóság korlátozott, a párásodásmentes réteg pedig a szennyezett védőszemüveg rendszeres tisztítása következtében előbb-utóbb teljesen lekopik. Ezzel szemben az UVEX szemüvegbevonatok a teljesítmény és a tartósság tekintetében a különböző munkakörülményeknek megfelelően vannak kialakítva. Így például a lencse könnyen szennyeződő és karcolódó külső oldalát törhetetlenül kemény és könnyen tisztítható karcálló bevonattal látják el. Ezzel ellentétben a páramentesítő hatásról hosszú ideig gondoskodó réteget, amely tartósan a lencsén marad és nem kopik le arról, a lencse belső oldalára kell felvinni.

 

Bevonat-technológia – alaptípusok

 

Supravision Excellence

 • rendkívül karc- és vegyszerálló a lencse könnyen szennyeződő és karcolódó külső oldalán
 • tartósan párásodásmentes a lencse belső oldalán, a hatás a lencse többszöri tisztítása után sem szűnik meg
 • alkalmazási területek: kiválóan alkalmas munkahelyek széles köre számára

Supravision Sapphire

 • mindkét oldalon rendkívül karcálló és vegyi anyagoknak ellenálló
 • az Easy-to-Clean hatásnak köszönhetően nagyon jól tisztítható
 • alkalmazási területek: zord, poros és/vagy piszkos munkakörnyezetek

Supravision Plus

 • mindkét oldalon tartósan párásodásmentes és karcálló, a párásodásgátló hatás a lencse többszöri tisztítása után sem szűnik meg
 • alkalmazási területek: olyan környezetek, amelyekben gyakori a hőmérséklet- és páratartalom-ingadozás

Speciális bevonatok

Supravision Extreme

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék kívül karcállóak, belül pedig páramentesek. A lencse belső oldala nem tud bepárásodni, mivel a bevonat nem telítődik. Ezenkívül a bevonatok tulajdonságai és teljesítményei tartósan, a szemüveg többszöri tisztítása után is megmaradnak.

Ideális olyan alkalmazásokhoz, amelyeket a tartós páraterhelés és a magas szennyezettségi fok jellemez.

UVEX Supravision ETC

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék egyik oldalon sem párásodnak, mert a bevonat nem telítődik. Ezenkívül a bevonatok tulajdonságai és teljesítményei tartósan, a szemüveg többszöri tisztítása után is megmaradnak. Olyan alkalmazásokhoz ideális, amelyeknél a hőmérséklet erősen ingadozik.

UVEX Supravision Variomatic

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék fényre sötétedő szűrők, amelyek az UV-sugarakra reagálnak. A variomatic lencsék 10 másodpercen belül automatikusan besötétednek, és 30 másodperc után kivilágosodnak, így optimális látást tesznek lehetővé. Természetesen a jól bevált UVEX Supravision Excellence technológiával (párásodásmentes belső oldal, rendkívüli karcálló külső oldal) készültek. Különösen olyan alkalmazásokhoz ideálisak, amelyeknél gyakran kell bentről ki, vagy világos helyről sötétre menni.

UVEX Supravision Clean

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék autoklávozhatók és vegyszerállók. Párásodásmentes belső oldal, rendkívül karcálló külső oldal. A párásodásmentesség 15–20 autoklávozási ciklusig marad meg. A bevonat tökéletes párásodásmentességet, valamint maximális látást biztosít.

UVEX Infradur

Az ilyen bevonattal ellátott lencsék mindkét oldalon karcállóak, és minimálisra csökkentik a hegesztési szikrák beégését.

UVEX Infradur Plus

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék belül páramentesek, kívül pedig rendkívül karcállóak, és minimálisra csökkentik a hegesztési szikrák beégését.

 

Fontos, hogy a védőszemüvegek használatánál vegyük figyelembe a munkakörülményeket, és mindig olyan színű látómezőt válasszunk, ami az adott fényviszonyoknak megfelel.

 

Az UVEX látómezők színei

 • Víztiszta (Védelem mechanikai kockázatok ellen, vakító fény elleni védelem nincs)
 • Borostyánsárga (Védelem mechanikai kockázatok ellen, vakító fény elleni védelem nincs, kontrasztnövelés)
 • Barna (Védelem a természetes vakító fény ellen, jelzőszín-felismeréssel és kontrasztnövelő hatással)
 • Szürke 14% (Védelem a természetes vakító fény ellen, jelzőszín-felismeréssel)
 • Szürke 23% (Védelem a természetes vakító fény ellen, jelzőszín-felismeréssel)
 • CBR 65 (Védelem, amely a felszabadult, összpontosító látás élményét nyújtja)
 • AR (antireflex/tükrözédésmentes) (Kiváló védelem tükröződés és fényvisszaverődés esetén, nagy fényáteresztés)
 • Polavision (Zavaró felületi visszaverődések csökkentése a szórt fény kiszűrésével)
 • Ezüst tükrös 12% (Védelem a rendkívül erős, mesterséges vagy természetes vakító fénytől, jelzőszín-felismeréssel)
 • Ezüst tükrös 53% (Védelem változó fényviszonyok mellett)

 

UVEX I-5 száras védőszemüveg

Cikkszám: 30480A671S452N087

 

 • puha, rugalmas orrtámasz a nyomásmentes, kényelmes viselés és csúszásmentes tartás érdekében
 • X-Tended szemvédő a lebegő részecskékkel, porral és szennyeződéssel szemben nyújtott fokozottabb védelem érdekében
 • X-Tended oldalvédő a megnövelt oldalsó védelemhez
 • a 3 fokozatú dőlésszög egyszerű illeszkedést tesz lehetővé bármilyen arcformához
 • X-Twist technológiájú, állítható hosszúságú szárak a fejformához való rugalmas, kényelmes hozzáigazítás érdekében
 • a puha szárvégek nyomásmentes és csúszásbiztos illeszkedést tesznek lehetővé
 • UVEX Supravision Excellence bevonattechnológiával
 • fémmentes
 • szabványok: EN166, EN170
 • látómező: UV400 2C-1,2 W1 BKN CE
 • súly: 29 gramm

kep2 javv

UVEX U-Sonic zárt védőszemüveg

Cikkszám: 30408A909S233N087

 

 • kompakt, kis tömegű biztonsági kosárszemüveg
 • jól kombinálható más egyéni védőeszközzel
 • ergonomikus dizájn rugalmas, puha komponenssel – tökéletesen illeszkedik minden arcformához
 • kiváló mechanikai ellenálló képesség (B: 120 m/s)
 • kis felületi nyomás és homogén nyomáseloszlás a jó viselési kényelemért
 • terhelés helyett tehermentesítés a kis tömegnek köszönhetően
 • szabványok: EN166, EN170
 • UVEX Supravision Extreme bevonattechnológiával
 • látómező: UV400 2C-1,2 W1 BKN CE
 • súly: 71 gramm

 

kep1 javv

 

Bővebben...

Légy mindig reflektorfényben! – Ezért fontos a jólláthatósági ruházat

A láthatósági ruhák egyszerűen működnek: a fluoreszcens fényvisszaverő reflexszalagok lehetővé teszik, hogy a fénysugarak visszatérjenek a kiindulásuk irányába. Az ilyen öltözéket viselő ember ugyan nem fog jobban látni, de ő észlelhetővé válik az autósok számára. A láthatóság tehát az autós számára támpontot, a gyalogos, vagy biciklivel, motorral közlekedő számára pedig biztonságot nyújt.

05 CERVA OUTDOOR 24411

Bármikor nem várt szituációba kerülhetünk a mindennapok során, például az autónk felmondja a szolgálatot az éjszaka közepén egy forgalmas úton. Mint tudjuk, sok esetben kötelező a jólláthatósági mellény viselése, és valóban jóval nagyobb biztonságban vagyunk, ha a körülöttünk lévők könnyen és időben észre tudnak venni minket. Az ilyen helyzetekre készült jólláthatósági mellények, karszalagok, lábszárvédők akkor is hasznosak, ha kétkerekű járművel közlekedünk, vagy ha egy veszélyesebb területen haladunk át gyalogosan. A balesetek egy része kiszűrhető lenne egyszerűen azzal, hogy hamarabb észleljük egymást és így több idő marad az adott helyzetre reagálni. Éppen ezért érdemes gondoskodni arról, hogy egy-egy ilyen kiegészítő minden esetben legyen nálunk!

Sok munkakörben előírás, hogy a munkavállaló folyamatosan jól észlelhető legyen. Ilyen esetben a munkaidő egy részét vagy akár egészét ilyen ruházatban kell tölteni, ezért is olyan fontos, hogy ezek a munkaruhák a jólláthatóság mellett kellően kényelmesek, jól szellőzők, vagy éppen béleltek és praktikusak is legyenek. Egy olyan ruhadarab, amelyet akár egész nap viselni kell, meghatározza a komfortérzetünket, ami pedig rányomja a bélyegét a hangulatunk mellett a teljesítőképességünkre, a hatékonyságunkra is. Ma már rengeteg különböző darabot találunk, amelyek megfelelnek a jólláthatóság kívánalmainak, így az aktuális időjárási körülménynek megfelelően választhatjuk ki az ideálisat. Figyelembe kell vennünk olyan szempontokat is, mint a vízállóság, lángállóság vagy antisztatikus tulajdonság. Ezek némelyike akár jelentéktelennek is tűnhet, amikor azonban kritikus helyzet adódik, hirtelen értékes tulajdonsággá válnak.

Mint ahogy a legtöbb munkavédelmi termék esetében, itt is rendkívül fontos, hogy előre jól meghatározzuk, mi az, amire szükségünk van. Mikor és milyen körülmények között fogjuk a terméket viselni? Milyen környezeti hatásokra számíthatunk? A testhelyzetünkből adódóan mely testrészünk vagy testrészeink lesznek láthatóak mások számára? A jólláthatóság mellett figyelembe kell-e venni más tényezőket is?

Munkavédelmi szempontból meghatározó az EN ISO 20471:2013 szabvány, amely a jó láthatóságot biztosító védőruhákra vonatkozik. A törvényi előírások szerint a munkáltató köteles ellátni a munkavállalót olyan jólláthatósági ruházattal, mely megfelel ezeknek a követelményeknek.

blogkép

 

Melyik színt mikor hordjuk?

A sárga fényesebb, a narancs figyelemfelkeltőbb, tehát a célt is ennek megfelelően kell meghatározni. A sárga ipari/városi környezetben, szürke, fekete háttér előtt érvényesül jobban. Tapasztalatok szerint a legjobb láthatóságot a narancs biztosítja, ami a városi/ipari környezetben is jól működik, de a sárgával és zölddel ellentétben a természetes, szabad környezetben is erős kontrasztot ad, például a zöld fűvel, erdővel.

Példa: egy átlagos, 70km/h sebességgel közlekedő autós számára, nem megfelelő fény- és látási viszonyok mellett a sárga mellényt viselő ember kontúrja jól látszik a szürke aszfalton, de elkeveredik zöld háttér előtt, a narancsszínű láthatósági mellény azonban éles kontrasztot ad az utóbbi esetben is. Ha viszont egyáltalán nem visel láthatósági mellényt vagy öltözetet és a ruháján sincs fényvisszaverő szalag, a közlekedő személy csak 50 méternél lesz felismerhető a sofőr számára, ami olyan csekély távolság, hogy a vezető reflexei nem biztos, hogy megmentik a helyzetet a balesettől.

Télen számolnunk kell azzal is, hogy a korai szürkület, ködös időjárás miatt a látási viszonyok jóval kedvezőtlenebbek, sokkal nagyobb az a távolság, aminél észrevehető az út mellett közlekedő vagy az építkezésen dolgozó ember. Ilyenkor a jólláthatósági védőruházat nagyobb biztonságot nyújt a viselőjének.

A jólláthatósági ruhadarabok és egyéb kiegészítők nem csupán munkanapokon lehetnek hasznosak. A ház körüli vagy szabadidős tevékenységek során is megvan a szerepük, és mivel elérhetők gyermekek számára is, a legkisebbeket is biztonságban tudhatjuk! Az ilyen ruházati cikkek hasznosak egy családi kerékpározás során vagy egy téli napon az iskolába menet. Nem véletlen, hogy ma már az iskolatáskák többségén is találunk fényvisszaverő elemeket. Érdemes elgondolkodni ezek beszerzésén, hiszen ez nem túl nagy ár a gyerekek biztonsága érdekében!

Bővebben...

Jobban látni – biztonságosan! Válaszd az UVEX személyre szabott szemvédelmét!

A Vektor Munkavédelmi Kft. a teljeskörű egyéni védőeszköz-paletta biztosítása mellett tovább bővíti szolgáltatásainak körét: az egyénileg készített korrekciós védőszemüvegek megoldást kínálnak a dioptriás szemüveget viselő dolgozók részére.

A korrekciós védőszemüvegek a szem védelme mellett a látás javítására is szolgálnak. Az UVEX személyre szabott korrekciós védőszemüvegeket és képernyőhöz használható szemüvegeket kínál minden alkalmazási területre. Az EN 166 szabvány alapján tanúsított korrekciós védőszemüvegek a fókusztípusok és lencseanyagok széles választékával képesek minden igényt kielégíteni. A gazdag szemüvegkeret-kollekció figyelembe veszi, hogy a dolgozók más-más fejformával rendelkeznek. Szakértőnk tanácsadással és egyéni beigazítással segíthet a dolgozónak leginkább megfelelő keret kiválasztásában.

blog1 szem

A cégünk által megbízott optometrista szakember a megrendelő telephelyén felállított mobil látásvizsgálati rendelőben bemutatja a rendelhető UVEX korrekciós szemüvegkereteket, majd elvégzi az érintett munkatársaknál a látásélesség-vizsgálatot. Ez alapján az UVEX németországi gyárában elkészítik az egyedi, dioptriázott látómezővel ellátott, minősített védőszemüveget. Ellenőrzés után a védőszemüvegeket személyesen adjuk át a dolgozóknak.

A korrekciós védőszemüveg készülhet mono-, bi- vagy multifokális lencsével, ezt az adott munkakörülmények és az egyéni igények határozzák meg.

A látómező többféle anyagból készülhet. A polikarbonát nagyon jó törésálló képességgel rendelkezik, viszont csak korlátozottan vegyszerálló. „F” osztályú mechanikai ellenállóképessége van, a PC – polikarbonát megoldás középen megnövelt vastagsággal kimondottan UVEX RX Goggle modellhez ideális. A Trivex™ szintén jó törésálló képességgel rendelkezik. Kis tömegének köszönhetően magas korrekciós értékek esetén is ajánlott. Nagyon jó optikai leképezési tulajdonságai vannak magas korrekció esetén is, miközben ellenálló a tisztítóoldatokkal, olajokkal és kozmetikumokkal szemben. A jó karcállóság univerzálisan használható lencseanyaggá teszi, amely „F” osztályú mechanikai ellenállóképességgel is rendelkezik.

A CR39 csak kis mértékben törésálló, ezért módosítás nélkül nem használható védőszemüvegekhez (a középső rész vastagságának megnövelésére a törésállósággal kapcsolatos követelmények teljesítéséhez van szükség). A kis tömegű szerves anyag nagyon jó leképezési tulajdonságokkal rendelkezik magas korrekció esetén is. Használható vegyszerekkel és lakkokkal végzett munkákhoz, az opcionális keményített bevonatnak köszönhetően jó a karcállósága. Az anyag a golyóejtési teszten „S” osztályú mechanikai ellenállóképességet kapott. A HI (magas index) egy nagy törésmutatójú, szerves anyagú lencse. Az 1, 6, ill. 1,67 törésmutatójú lencsék optikailag hatékonyabbak (mint a CR 39). A lencse kevesebb anyag felhasználásával és kevésbé ívelt felülettel nyújtja a kívánt optikai hatást: vékonyabb és esztétikusabb. A HI 1,6 akkor javasolt, ha a korrekció > /-4,0 dioptria, a HI 1,67 pedig akkor, ha a korrekció > /-6,0 dioptria. A lencse szintén „S” osztályú mechanikai ellenállóképességgel rendelkezik. A keményített üveg csak kis mértékben törésálló, ezért módosítás nélkül nem használható védőszemüvegekhez (a törésállóság növeléséhez az üveget hevítéssel vagy vegyi úton edzik). A „S” osztályú mechanikai ellenállóképesség mellett a keményített üveg rendkívül karcálló felület, alkalmas a vegyszerekkel és lakkokkal végzett munkákhoz. Nagy tömegű, ezért /-4,0 dioptria fölötti korrekciós értékek esetén nem ajánlott, illetve fennáll a szikrák beégésének veszélye hegesztési és csiszolási munkáknál és az összeroppanás folyékony fém esetén.

blog2 szem

Az egyszerű, víztiszta látómező ellátható még kiegészítő bevonatokkal is, melyeknek köszönhetően a korrekciós védőszemüveg tovább fokozza a viselési kényelmet.

Extraként a tükröződésmentességet egy olyan réteg biztosítja, amelyet kívül és belül rágőzölnek a lencsére. Jelentősen csökkenti a felületekről érkező fényvisszaverődést, növeli a fényáteresztést.

Háromféle minőségben érhető el: normál, multi és super. A színezett lencsék pedig hatékony védelmet nyújtanak a nagy intenzitású, vakító fénnyel (pl. napfény) szemben. Az állandó színezés elérhető barna vagy szürke színben 15, 25, 65 vagy 75%-os színezési fokozatban. A módosuló színezés (Variomatic™) esetén pedig az UV-sugárzástól és a hőmérséklettől függően a lencsék automatikusan besötétednek. A színezés kb. 8% és 80% között lehetséges, barna színben, a korrekciós védőszemüvegekhez polikarbonát és Trivex™ lencse esetén érhető el.

Bővebben...

A Vektor Munkavédelmi Kft. -ről

A Vektor Munkavédelmi Műszaki Fejlesztő és Gyártó Kft. 1987-ben alakult. Az alapítása óta eltelt több mint negyed évszázadban sok minden átalakult, de cégünk filozófiája változatlan maradt: teljes körű védelem és az emberi egészség megőrzése a legkülönbözőbb munkakörülmények között.

 

Kapcsolat

1222 Budapest,
Nagytétényi út 112.

 

Nyitvatartás

Shop nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Raktár nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Iroda nyitvatartása: H-P.: 9:00 – 15:00

© 2017. VEKTOR Munkavédelmi Kft. - Minden jog fenntartva.