• Vektor Munkavédelmi Kft.

Légy mindig reflektorfényben! – Ezért fontos a jólláthatósági ruházat

Légy mindig reflektorfényben! – Ezért fontos a jólláthatósági ruházat

A láthatósági ruhák egyszerűen működnek: a fluoreszcens fényvisszaverő reflexszalagok lehetővé teszik, hogy a fénysugarak visszatérjenek a kiindulásuk irányába. Az ilyen öltözéket viselő ember ugyan nem fog jobban látni, de ő észlelhetővé válik az autósok számára. A láthatóság tehát az autós számára támpontot, a gyalogos, vagy biciklivel, motorral közlekedő számára pedig biztonságot nyújt.

05 CERVA OUTDOOR 24411

Bármikor nem várt szituációba kerülhetünk a mindennapok során, például az autónk felmondja a szolgálatot az éjszaka közepén egy forgalmas úton. Mint tudjuk, sok esetben kötelező a jólláthatósági mellény viselése, és valóban jóval nagyobb biztonságban vagyunk, ha a körülöttünk lévők könnyen és időben észre tudnak venni minket. Az ilyen helyzetekre készült jólláthatósági mellények, karszalagok, lábszárvédők akkor is hasznosak, ha kétkerekű járművel közlekedünk, vagy ha egy veszélyesebb területen haladunk át gyalogosan. A balesetek egy része kiszűrhető lenne egyszerűen azzal, hogy hamarabb észleljük egymást és így több idő marad az adott helyzetre reagálni. Éppen ezért érdemes gondoskodni arról, hogy egy-egy ilyen kiegészítő minden esetben legyen nálunk!

Sok munkakörben előírás, hogy a munkavállaló folyamatosan jól észlelhető legyen. Ilyen esetben a munkaidő egy részét vagy akár egészét ilyen ruházatban kell tölteni, ezért is olyan fontos, hogy ezek a munkaruhák a jólláthatóság mellett kellően kényelmesek, jól szellőzők, vagy éppen béleltek és praktikusak is legyenek. Egy olyan ruhadarab, amelyet akár egész nap viselni kell, meghatározza a komfortérzetünket, ami pedig rányomja a bélyegét a hangulatunk mellett a teljesítőképességünkre, a hatékonyságunkra is. Ma már rengeteg különböző darabot találunk, amelyek megfelelnek a jólláthatóság kívánalmainak, így az aktuális időjárási körülménynek megfelelően választhatjuk ki az ideálisat. Figyelembe kell vennünk olyan szempontokat is, mint a vízállóság, lángállóság vagy antisztatikus tulajdonság. Ezek némelyike akár jelentéktelennek is tűnhet, amikor azonban kritikus helyzet adódik, hirtelen értékes tulajdonsággá válnak.

Mint ahogy a legtöbb munkavédelmi termék esetében, itt is rendkívül fontos, hogy előre jól meghatározzuk, mi az, amire szükségünk van. Mikor és milyen körülmények között fogjuk a terméket viselni? Milyen környezeti hatásokra számíthatunk? A testhelyzetünkből adódóan mely testrészünk vagy testrészeink lesznek láthatóak mások számára? A jólláthatóság mellett figyelembe kell-e venni más tényezőket is?

Munkavédelmi szempontból meghatározó az EN ISO 20471:2013 szabvány, amely a jó láthatóságot biztosító védőruhákra vonatkozik. A törvényi előírások szerint a munkáltató köteles ellátni a munkavállalót olyan jólláthatósági ruházattal, mely megfelel ezeknek a követelményeknek.

blogkép

 

Melyik színt mikor hordjuk?

A sárga fényesebb, a narancs figyelemfelkeltőbb, tehát a célt is ennek megfelelően kell meghatározni. A sárga ipari/városi környezetben, szürke, fekete háttér előtt érvényesül jobban. Tapasztalatok szerint a legjobb láthatóságot a narancs biztosítja, ami a városi/ipari környezetben is jól működik, de a sárgával és zölddel ellentétben a természetes, szabad környezetben is erős kontrasztot ad, például a zöld fűvel, erdővel.

Példa: egy átlagos, 70km/h sebességgel közlekedő autós számára, nem megfelelő fény- és látási viszonyok mellett a sárga mellényt viselő ember kontúrja jól látszik a szürke aszfalton, de elkeveredik zöld háttér előtt, a narancsszínű láthatósági mellény azonban éles kontrasztot ad az utóbbi esetben is. Ha viszont egyáltalán nem visel láthatósági mellényt vagy öltözetet és a ruháján sincs fényvisszaverő szalag, a közlekedő személy csak 50 méternél lesz felismerhető a sofőr számára, ami olyan csekély távolság, hogy a vezető reflexei nem biztos, hogy megmentik a helyzetet a balesettől.

Télen számolnunk kell azzal is, hogy a korai szürkület, ködös időjárás miatt a látási viszonyok jóval kedvezőtlenebbek, sokkal nagyobb az a távolság, aminél észrevehető az út mellett közlekedő vagy az építkezésen dolgozó ember. Ilyenkor a jólláthatósági védőruházat nagyobb biztonságot nyújt a viselőjének.

A jólláthatósági ruhadarabok és egyéb kiegészítők nem csupán munkanapokon lehetnek hasznosak. A ház körüli vagy szabadidős tevékenységek során is megvan a szerepük, és mivel elérhetők gyermekek számára is, a legkisebbeket is biztonságban tudhatjuk! Az ilyen ruházati cikkek hasznosak egy családi kerékpározás során vagy egy téli napon az iskolába menet. Nem véletlen, hogy ma már az iskolatáskák többségén is találunk fényvisszaverő elemeket. Érdemes elgondolkodni ezek beszerzésén, hiszen ez nem túl nagy ár a gyerekek biztonsága érdekében!

Hagyjon megjegyzést

Győződjön meg róla, hogy minden csillaggal (*) jelölt mezőt kitöltött. HTML kód nem engedélyezett.

A Vektor Munkavédelmi Kft. -ről

A Vektor Munkavédelmi Műszaki Fejlesztő és Gyártó Kft. 1987-ben alakult. Az alapítása óta eltelt több mint negyed évszázadban sok minden átalakult, de cégünk filozófiája változatlan maradt: teljes körű védelem és az emberi egészség megőrzése a legkülönbözőbb munkakörülmények között.

 

Kapcsolat

1222 Budapest,
Nagytétényi út 112.

 

Nyitvatartás

Shop nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Raktár nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Iroda nyitvatartása: H-P.: 9:00 – 15:00

© 2017. VEKTOR Munkavédelmi Kft. - Minden jog fenntartva.